Taralay Premium Compact Heterojen Pvc Zemin Kaplama

Zemin Kaplama Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Zemin Kaplama Nedir?

Zemin kaplama, ev, iş yeri, park ve spor sahası gibi iç ve dış mekanların zeminleri için yapılan zemin döşeme uygulamalarıdır.  Ev, iş yeri vb. mekanların dekorasyonları için zemin baş rolde sayılabilecek bir unsurdur. Zemin kaplamalarında kullanılan renk ve malzemeler mekanlarda sıcak, modern, şık veya sade görünümler oluşmasını sağlar. Tüm bu çeşitliliğe ek olarak zemin kaplamalar doğru alanda doğru tercihler yapıldığında ve profesyonel olarak uygulandığında uzun yıllar boyunca görevini yerine getirmektedir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda zemin kaplamaya duyulan ilgi artmaya başlamıştır. Sadece ev ve iş yerleri gibi alanlar için değil aynı zamanda avmler, hastaneler, okullar, spor sahaları, pistler gibi yoğun trafiğe maruz kalan zeminlerin de kaplama uygulamalarına özen göstermek gerekir. Basınca ve aşınmaya karşı dayanıklılık gösteren zeminler bu alanlarda kullanılabilir.

Neden Zemin Kaplama Yapılmalıdır?

Zeminler yoğun insan trafiğine ve türlü dış etkilere (su, asit) maruz kalabilmektedir. Bu yüzden dış etkilere, aşınmalara karşı dayanıklı bir yapı kazandırmak için zemin kaplaması uygulamalarına başvurulmaktadır. Dayanıklı zemin kaplamaları sayesinde uzun ömürlü kullanım süreci oluşmaktadır. Ayrıca ısı kaybını önlemek için tercih edilebileceği gibi gürültüleri de azaltmaktadır. Bazı zemin kaplamalarının içerdiği katmanlar sayesinde daha sessiz ve daha sıcak ortamlar oluşturmak mümkündür.

Zemin Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Bu kadar farklı alanlar ve parametreler varken zemin çeşitliliği de kaçınılmaz olmaktadır. Zemin kaplamalar ihtiyaçlar ve kişisel beğenilere göre çeşitlilik gösterir. Bu çeşitleri sıralayacak olursak:

Zemin Kaplama Çeşitleri

  • Epoksi Zemin Kaplama
  • PVC (Vinil) Zemin Kaplama
  • Poliüretan Zemin Kaplama
  • Pandomo Zemin Kaplama
  • Akrilik Zemin Kaplama
  • EPDM Tartan Zemin Kaplama
  • Agrega Doğal Taş Zemin Kaplama

Zemin kaplama çeşitlerinden bir kısmı iç mekanlar için oldukça uygunken bir kısmı da dış mekanlar için oldukça uygundur. Dolayısıyla zemin kaplama çeşitlerini detaylıca incelemek gerekmektedir.

Epoksi Zemin Kaplama:

Epoksi zemin kaplamalar reçine bazlı parlak camsı görünüme sahip bir zemin kaplama malzemesidir. Epoksi zemin kaplama su geçirmez ve ekli yapıda değildir. İstenilen metrajlarda tek parça halinde eksiz bir şekilde uygulanabilir ve epoksi boya ile boyanabilir. Bu özellikleri kaplamaya estetik bir görünüm kazandırır. Evler ve ticari alanlar için tercih edilebilmektedir. Tozumanın olduğu alanlarda, zemin kaplama çeşitleri içerisinde ilk olarak akla gelen zeminlerdendir. Yeni teknoloji son üretim epoksi zemin kaplamalar artık daha hızlı sertleşebilen ve kuruyan bir yapıya sahip olduğu için üretimin ara vermeden sürmesi gereken tesislerde bekleme sürelerini kısaltmaktadır. Dolayısıyla yapım aşamasında oluşabilecek üretim kayıpları da en aza indirilebilmektedir.

Epoksi zemin özelliklerini daha detaylı incelemek isterseniz Epoksi Zemin Kaplamanın Paradigmaları adlı sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

PVC (Vinil) Zemin Kaplama:

Vinil Zemin olarak da bilinen PVC zemin kaplamalar polivinil klorür esaslı zemin kaplamalarıdır. Rulolar veya karolar halinde uygulanabilir. Bu sayede kısa sürede birçok alan kaplanabilmektedir. PVC zemin kaplamalar kendi içerisinde de çeşitliliğe sahiptir. Bu çeşitliliği kullanım alanları ve malzeme özellikleri oluşturmaktadır. Farklı katman yapılarına ve iletkenliklere sahip PVC zemin kaplamalar vardır. Kısaca değinecek olursak PVC zemin kaplama çeşitleri: Homojen PVC Zemin Kaplama, Heterojen PVC Zemin Kaplama, Akustik PVC Zemin Kaplama, Kondaktif / İletkenli / ESD PVC Zemin Kaplama, Spor PVC Zemin Kaplama, Linolyum PVC Zemin Kaplama, Linolyum PVC Zemin Kaplama ve Vinil Karo PVC Zemin Kaplama. Hastaneler, hava limanları, okullar ve spor salonları gibi geniş kullanım alanına sahiptir. Diğer zemin uygulamaları arasında uygun fiyatlı bir ürün olarak öne çıkmaktadır.

PVC zemin kaplama hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isterseniz PVC Yer Döşemeleri Nedir? sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Poliüretan Zemin Kaplama:

Poliüretan zemin kaplama, güçlü yapışma özelliği bulunan iki bileşenli ve elastik yapıda bir zemin kaplama malzemesidir. Poliüretan zemin kaplama yaygın olarak kapalı spor salonları, basketbol, voleybol, tenis kortları, jimnastik, güreş ve diğer tüm salon oyunlarında, ofis ve çeşitli alanlarda faaliyet gösteren mağazalarda olmak üzere daha birçok meslek grubuna ait üretim alanlarında steril ve yüksek mukavemetli olmasından dolayı tercih edilmektedir.

Pandomo Zemin Kaplama:

Pandomo zemin kaplama, çimento bazlı olup mineral yağlarla cilalandığı için doğal olan ve 5 – 10 mm kalınlığında saten dokusu olmasına rağmen aşınma dayanımına sahip bir yüzey kaplama sistemidir. Pandomo zemin ve duvar kaplamaları yüzeyler de kullanılabilmektedir. Pandomo zemin kaplamalarında derz bulunmaz, bu sayede tek parça doğal taş zemin özelliği göstermektedir. İç tasarımda farklı yüzey görünümleri ile gelişmiş bir malzemedir.

Akrilik Zemin Kaplama:

Akrilik zemin kaplama dayanıklı, hijyenik, kolay temizlenebilen spor saha zemin kaplama türüdür. Dış mekan şartlarına dayanıklı olması, hijyen ve kaydırmazlık özelliği sağladığı için spor sahalarda yaygın olarak tercih edilir. Kapalı spor sahalarda da kullanılabilir. Akrilik zemin kaplamalar olumsuz hava koşulları, ısı değişiklikleri, yoğun yaya trafiği, yabancı maddeler ve kimyasallara yüzeyindeki boya sayesinde uzun süre deforme olmadan dayanabilmektedir.

EPDM Tartan Zemin Kaplama:

Tartan zemin kaplama ultraviyole dayanımı yüksek, EPDM kauçuk granül içerdiği için esnek yapılı sentetik spor saha zemin kaplama sistemidir.  Spor sahaları ve pistlerin yanı sıra çocuk oyun alanları için de oldukça uygundur. Sprey zemin kaplama yapılarak ya da sandviç sistem zemin kaplama gibi farklı teknikler kullanarak uygulanabilmektedir.

Agrega Doğal Taş Zemin Kaplama:

Kum ve çakıl karışımı olan agregayı kullanarak yapılan zemin kaplama uygulamalarıdır. Hem iç hem dış mekanlar için uygundur fakat yaygın kullanımı açık alanlardır. Güneş ışıklarına ve zorlu hava şartlarına dayanıklılığı, su geçirgen yapısı sayesinde park, bahçe, yürüyüş yolları, yüzme havuzu vb. akla gelebilecek birçok açık alanda kullanılabilir. Sağladığı dekoratif doğal görünüm sayesinde peyzaj düzenlemelerinde tercih edilen zemin kaplama çeşitleri arasında yer alır.

Zemin Kaplama Çeşidi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Öncelikli olarak tüm zemin kaplama çeşitlerine ve özelliklerine bakarak bir ön araştırma yapmalısınız. Konu hakkında bilgi sahibi olduktan sonra doğru karar alarak sonrasında pişmanlık duyma ihtimalinizi azaltmış olursunuz. Mekanın tümünde mi yoksa belirli bir alanda mı zemin kaplama uygulanacağını belirlemelisiniz. Alanın tümünde tek bir zemin seçimi yapılabileceği gibi farklı alanlar için farklı zemin seçimleri yapılabilir. Evler için göz önünde bulundurulacak kısım ise ısı konusu olacaktır. Isı kaybını minimize edebilecek zemin fayda sağlayabilir. Ardından bu alanda uzmanlaşmış kişilere sorular sorabilir, seçimlerinizi daha doğru ve kolay hale getirebilirsiniz. Hatta çalışacağınız ekibi, evinize davet edip zemin keşfi yapmalarını isteyebilirsiniz.  Bu sayede zemin kaplama seçiminizi daha kısa sürede ve daha doğru bir biçimde yapabilirsiniz.

Zemin Kaplama Uygulamalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Zemin kaplama yapılacak alanın keşif amacıyla uygulamadan önce incelenmesi gerekir. Zeminin uygunluğunu anlayabilmek, herhangi bir noktayı atlamamak ve desen uygulanacaksa bunların planlamasını yapmak için ön hazırlık önemlidir. Zemin kaplaması ağırlığa maruz kalacak ise bu ağırlıklar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bu hazırlıkları hafife almak zemin kaplamasından beklenen memnuniyet oranını düşürebilmektedir.
  • Zemin kaplama uygulamalarına başlamadan önce zemin temizliğine ve zeminin kuru olmasına önem vermek gerekir. Zemini toz ve kirden temizlemek, rutubetli alanlara çözüm üretmek zeminin kalitesini artıracaktır.
  • Zemin düz olmalıdır. Bunun için zemin astarı uygulanmalıdır.
  • Zemin kaplamalarında kaliteli malzeme kullanmak sonraki süreçlerde zorluk yaşanmaması için önemlidir.
  • Zemin kaplama işlemleri için alanında uzman ve tecrübeli bir ekipten yardım alınabilir. Bu riskleri oldukça minimize edecektir.