Epoksi Zemin Kaplama Nedir?

[toc]

Epoksi Nasıl Bir Malzemedir?

Epoksi zemin kaplama nedir sorunuza başlamadan önce epoksi nasıl bir malzemedir ondan bahsedelim.

Epoksi, termosetler grubuna ait olan yapıştırıcı özelliğe sahip kimyasal bir reçinedir. Suya, aside ve alkaliye karşı direnci yüksektir ve zamanla bu direnç özelliğini yitirmez. Epoksi, aynı zamanda bir yüzey kaplama ürünüdür. Zemin kaplamaya ek olarak boya veya astar olarak da kullanılır.

Epoksi Zemin Kaplama Nedir? 

Epoksi zemin kaplama camsı parlak görünüme sahip reçine bazlı zemin kaplama sistemleridir. Özellikle epoksi zeminler dış etkilerden olan kimyasal çözücü ve fiziksel darbelere karşı dayanıklılık gösterdiğinden, uzun yıllar boyunca kullanılabilme özelliği vardır.

Epoksi zemin kaplamanın avantajlı yönlerinden biri de dekorasyona uygun renklerde veya bazı desen uygulamalarıyla zemine uygulanmasıdır. Epoksi zemin kaplamalarında pürüzsüz bir görünüm amaçlandığı için uygulamanın yapılacağı mekanın uzak köşesinden işleme başlanarak kapıya doğru ilerlenerek kaplama işlemi yapılır.

Uygulanacak katman sayısına veya mekanın havadar olup olmamasına göre kuruma süresi değişebilir. Yaklaşık olarak 24 saat içerisinde epoksi zemin kaplamalar kullanılabilir hale gelir.

epoksi zemin kaplama nedir

Epoksi Zemin Kaplama Nedir

Epoksi Zemin Kaplama Nedir? Özellikleri Nelerdir?

  • Suya, asite ve alkaliye karşı direnci yüksektir.
  • Sürtünmeye ve aşınmaya karşı dirençlidir ve tozuma yapmaz.
  • Yağ ve kimyasallara karşı dayanıklıdır.
  • Yüzeyi kolaylıkla kir tutmaz ve kolaylıkla temizlenebilir.
  • Kaymayan bir yapıya sahiptir.
  • Kokusuzdur ve hijyeniktir.
  • Bakteri oluşumunu ve çoğalmasını önler.
  • Kuvvetli yapıştırma gücüne sahiptir.
  • Estetik görünümü sağlamak için geniş bir renk yelpazesine sahiptir.
  • Estetik bir görünümü vardır. Epoksi zemin kaplamalarında desen uygulamaları yapılabilir.
  • Uzun ömürlü ve dayanıklıdır.
  • İzolasyon özelliğine sahiptir.
  • Etkin kullanım alanına sahiptir ve tasarrufludur.
  • Kaplanacak zeminde yer alan çatlak ve kırık alanları doldurarak düz bir alan oluşturur.
  • Uygulandığı alanlarda hoş, estetik ve camsı bir görünüm oluşmasını sağlar.
Epoksi Zemin Kaplama Malzemeleri

Epoksi zemin kaplama malzemelerini epoksi astarlar, epoksi kaplamalar ve epoksi boyalar olarak sıralayabiliriz. Epoksi astarlar ilk kat veya son kat uygulamalarında kullanılır. Çatlakları kapatmak ya da zemin cilası oluşturmak için kullanılır. Epoksi kaplamalar ile zemin kaplaması yapılırken epoksi boya ile kaplama renklendirilmektedir.

Epoksi Zemin Kaplama Çeşitleri

Epoksi zemin kaplamalar uygulanacak olan mekanın özelliklerine göre ve dekorasyonuna göre farklı bir çeşit tercih edilebilir. Epoksi Zemin Kaplama Çeşitleri şu şekildedir.

3D epoksi zemin kaplama: Üç boyutlu görsellerin zemine uygulanması ile ortaya çıkan bir zemin kaplama uygulamasıdır. Üç boyutlu görünüm ile mekana derinlik katma özelliği amaçlanır. Alışveriş merkezlerinde, iş yerlerinde, restoranlarda tercih edilebileceği gibi evlerin zemini (banyolar)için de uygulanabilir. Etkileyici ve dikkat çeken bir zemin görünümü isteyenler 3D zemin kaplamalarını tercih edebilirler. Parlak görünümüne ek olarak kaymaz özelliği de bulunduğundan şık ve güvenli bir zemin yapısı sergiler.

Epoksi Coating zemin kaplama, yüzeylerin temizliği ve hijyeninin sağlanması istenilen durumlarda uygundur. Orta hafif yüklerin taşındığı bir zemin kaplama sistemidir. Diğer zemin kaplama çeşitlerine göre daha ince bir yapıdadır ve yaya trafiğine uygundur. İnce yapısından dolayı diğer epoksi zemin kaplamalarına nazaran daha kısa ömürlüdür. Mülkiyet sahiplerinden çok kiracılar ve daha kısa süreli kullanıma tabi alanlarda kullanılmaktadır. Kolay temizlenir. Kir tutmama özelliği vardır. Gıda üretim tesislerinde ya da okul, hastane gibi sık sık temizlenmesi gereken yapıların zemininde kullanılabilir. Çok ağır yüklerin depolandığı depo vb. alanlar için uygun olduğu söylenemez.

Portakal kabuğu epoksi zemin kaplama dayanıklı yapısı ve kaymaz özelliği gibi otopark, fabrika gibi alanların zemin kaplamasında tercih edilebilir. Tekstürlü epoksi zemin kaplama olarak da anılmaktadır. Portakal kabuğu epoksi zemin kaplama düz değil portakal kabuğu desenine benzer pütürlü bir yapıya sahiptir. Zemin kaplaması yapıldıktan sonra üzerinden rulo ile geçilerek portakal kabuğu görünümü verilir. Zeminin kaymaması en önemli özelliklerindendir. Kokusuzdur ve güvenlidir.

Şeffaf epoksi zemin kaplama, renksiz sade görünümü nedeniyle tercih edilir. Diğer kaplamalardan farklı olarak şeffaf bir yapıya sahiptir. Mekanlara şık ve estetik bir görünüm katar. Bunun yanı sıra dayanıklı bir yapıya sahiptir ve kolay temizlenir.

Self leveling epoksi zemin kaplama, zemine kendinden yayılan, belirli bir kalınlık oluşturan ve pürüzsüz bir görünüm sağlayan zemin kaplama çeşididir. Düz ve parlak zemin sonucu elde edilir. Self leveling epoksi kendiliğinden yayılım gösterdiği için hızlı bir şekilde uygulanabilir bir yapıya sahiptir. Endüstriyel zemin kaplamaları içerisinde ideal bir zemin kaplama uygulamasıdır.

Mikrobeton epoksi zemin kaplama çimento bazlı yeni nesil zemin kaplama malzemesidir. Su ile homojen olarak karıştırıldıktan sonra zemine uygulanır. Zemine özgü desenler verilebilir.

Self Levelling Epoksi Zemin Kaplama

Self Levelling Epoksi Zemin Kaplama

Epoksi Zemin Kaplama Nerelerde Kullanılır?

Epoksi zemin kaplama nedir sorusunun ardından Ekopsi zemin kaplam nerelerde kullanılır sorusuyla karşılıyoruz.

Epoksi zemin kaplamalar dayanıklı yapısı ve uzun ömürlü olmasından dolayı birçok mekanda kullanılabilmektedir.  Bunlara örnek verecek olursak;

Otoparklar

Kimya ve ilaç sanayi

Gıda ve meşrubat sanayi

Uçak ve motor bakım atölyeleri

Steril odalar, laboratuar ve hastaneler

Oteller

Nükleer enerji tesisleri

Araç bakım tesisleri

Depolar

Fabrikalar

Epoksi Zemin Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

Epoksi zemin kaplama sırasında planlı ve dikkatli bir şekilde ilerlemek oldukça önemlidir. Epoksi zemin kaplama uygulamasına geçilmeden önce zeminde bazı işlemler yapmak gerekebilir. Öncelikle zeminde başka malzeme kalıntıları ya da toz, yağ, kir gibi kalıntılar varsa bunları temizlemek gerekir. Zeminin düz, temiz ve kuru olması epoksi zemin kaplamadan alınacak olan verimi artırır.

Epoksi zemin kaplamanın uzun süre kullanılabilmesi için teknik detaylara dikkat edilmesi gerekir. Yapılacak epoksi zemin kaplama yapım aşamaları belirli bir sıra ve teknik bilgi ile yapılmalıdır. Zemin kaplama uygulamalarını profesyonel bir hale getirmek için profesyonel bir ekiple çalışmak gerekmektedir.

Bunun nedeni ise epoksi zemin kaplama çalışmaları sırasında atlanacak en küçük bir detay ileride büyük problemlere neden olabilmektedir. Aynı zamanda karşılaşılan problemlerin de etkili ve hızlı bir şekilde çözümlenebilmesi için bu aşamalara bağlı kalınması da mühimdir.

1. Aşama: Zemin özellikleri incelenir, ayrıntılı olarak keşif yapılır.

Alanında uzmanlaşmış ekipler tarafından zeminde keşif yapılması planlamaları yapmak ve karar vermek için tavsiye edilen bir aşamadır. Yapılacak olan keşif incelemesinde zeminin ne durumda ve nasıl bir yapıda olduğu ve ne kadar zemin kaplama malzemesi gerektiği belirlenir.

Keşif sırasında yapılan incelemelere göre uygulanacak kaplamanın kalınlığı (kat sayısı) da belirlenir. Kullanılacak olan epoksi kaplamanın çeşidine de bu aşamada karar verilir. Eğer epoksi zemin kaplama yeterli kalınlıkta olmaz çatlama ve kırılmalara

2. Aşama: Zeminin temizlenerek şap harcı uygulaması yapılır.

Zemin üzerindeki kalıntılar ve kirler giderilir. Daha sonrasında sağlam bir alt zemin oluşturmak için şap atılması gereklidir. Şap harcı atılarak uygun zemin sertliği sağlanacaktır.

Eğer zeminde çatlak ve aşınmalar varsa bu boşluklar doldurulmuş olur. Şap harcı uygulamasından sonra zemin düzeltilmelidir. Düz bir hal alan zemin kurumaya bırakılmalıdır. Şap harcı kuruduktan sonra diğer işleme geçilebilir.

3. Aşama: Sertliği artırmak için astar uygulanır

Zemin astarı ilk kat olarak da kabul edilebilecek bir uygulamadır. Epoksi zemin kaplamadan istenilen verimi artırmak amacıyla uygulanır.

3d epoksi zemin kaplama (3 boyutlu)

3d epoksi zemin kaplama nedir?

4. Aşama: Epoksi reçine ile kuvvetli bir yapıştırma katı oluşturulur.

Epoksi reçine sayesinde zemin kaplama daha sağlam bir şekilde yapışır. Bu aşama her epoksi zemin çeşidi için farklı bir şekilde uygulanabilir. Örneğin olarak 3d epoksi zemin kaplama uygulamalarında bu aşamadan sonra zemine üç boyutlu bir görsel yerleştirilir.

5. Aşama: Epoksi zemin kaplama uygulanır.

Bu aşamalardan sonra yüzey artık epoksi zemin kaplama için elverişli bir yapıdadır. Seçilen epoksi zemin çeşide göre epoksi kaplama yüzeye titizlikle uygulanmalıdır. Eğer tekstürlü (pürüzlü) bir yüzey yapılacaksa rulo ile epoksiye portakal kabuğu görünümü verilebilir.

6. Aşama: Epoksi renklendirmesi yapılır.

Epoksi kaplamayı renklendirmek için epoksi boya kullanılır. Epoksi zemin renkleri genellikle canlı renklerdir. Soluk bir görünüme sahip değildir.

Epoksi kaplama işlemleri tamamlandıktan sonra epoksi zemin kaplama yapım aşamaları son bulmuş olacaktır ve kurumaya bırakılacaktır.

Epoksi zemin boyaları ve bileşenleri havuz tabanı

Epoksi zemin boyaları ve bileşenleri havuz tabanı

Epoksi Zemin Kaplama Fiyatları

Epoksi zemin kaplama nedir sorusuna cevap bulan müşterilerin bir sonraki sorusu epoksi zemin kaplama fiyatları oluyor.

Epoksi zemin kaplama fiyatları zemin kaplaması yapılacak olan zeminin alanına ve uygulanacak olan epoksi katman sayısına göre değişiklik göstermektedir. Epoksi zemin fiyatları hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Epoksi zemin kaplamalarının ömrü yaklaşık olarak 25 yıldır. Uzun ömürlü kullanım süresi düşünüldüğünde maliyeti uygun kabul edilebilir.

Epoksi zemin su geçirir mi?

Epoksi zemin kaplama reçine yapıda olduğu için su geçirmez bir yapıya sahiptir. Başlangıçta sıvı kıvamlı olan epoksi donduğu zaman sert ve camsı bir yapı kazanır. Bu yapı sayesinde su, yağ, kimyasal etkilere karşı dayanıklıdır.

Epoksi zemin kaplama nedir? Nerelerde kullanılır? Bu ve bunun gibi sorularınıza cevap bulmak ve hizmet almak için bizi arayın.